Kuva kohteesta Kuva kohteesta

Kauppalaispiha

Kortteli 11, Jyväskylä

tilaaja Jyväskylän Kauppalaispihan Huolto Oy
rakennusvuosi 2006 - 2008

Kauppalaiskorttelin sisäpihan, Kauppalaispihan, vapautuminen huolto- ja pysäköintikäytöstä mahdollisti sen rakentamisen osaksi Jyväskylän kävelykeskustaa. Samalla pääosaa korttelissa sijaitsevista rakennuksista laajennettiin korotuksilla tai täydentämällä korttelirakenteen rakentamattomia kohtia, mikä muutti pihan luonnetta rikkonaisesta huoltopihasta rajatummaksi ja ehyemmäksi kaupunkiaukioksi.

Kauppalaispihan suunnittelun tavoitteena oli luoda Jyväskylän keskustaan uusi aamusta iltaan käytössä oleva omaleimainen kaupunkiaukio, joka palvelee kaupunkilaisia miellyttävänä oleskeluaukiona ja korttelin kiinteistöjä tarjoamalla leikkipaikkoja lapsille sekä ulkomyyntipaikkoja ja terasseja ympäröiville liiketiloille. Kauppalaispiha muodostuu kahdesta pääelementistä - perinteisestä Jyväskylän kaduilla käytetystä harmaasta graniittisesta kivipäällysteestä ja orgaanisemmin muotoillusta laattamosaiikilla päällystetystä betonimuurista. Pihaa täydentävät lisäksi yksilölliset Kauppalaispihalle suunnitellut penkit, esiintymislava ja valaistus.

Arkkitehtuuritoimisto AT